Stare sorte sadnica voća

U našem rasadniku možete naći veliki asortiman starih sorti sadnica.

Jabuka Budimka

Plod je krupan, izduženo kolačastog oblika. Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatko do blago nakiselog ukusa. Pokožica je svetlozelene osnovne boje, koja je većim delom prekrivena crvenilom. Izuzetno je visoke rodnosti.
Sazreva u drugoj polovini oktobra.

Jabuka Kolačara

Kolačara daje srednje krupne plodove, 120-150g. Meso je belo, kiselo i blago aromatično. Crvenkasto – žućkaste boje je kožica. Sazreva polovinom oktobra. Nije osetljiva na rane mrazeve, ali zato je osetljiva na čađavu krastavost.

Jabuka Šumatovka

Šumatovka je žuto-zelena sa crvenim pramenovima. Plod je sočan, slatkasto –kiselkast, blago aromatičan. Sazreva krajem oktobra.

Kruška Lubeničarka

Voćne sadnice kruške, sorte Lubeničarka je stara domaća sorta, otporna prema zimskim i prolećnim mrazevima i prema čađavoj krastavosti. Plod je srednje krupan i dospeva početkom avgusta. Pokorica tamno crvena, meso tamnocrveno pa tako podseća na lubenicu po čemu je i ova vrsta kruške dobila ime. Ukus je slatkastokiseli, a sazreva oko polovine avgusta. Prinosi su redovni i obilni. Pripada grupi starijih sorti kruške.
Za podlogu se koristi Dunja BA29 i Dunja MA.

Kruška Kaluđerka

Kaluđerka je zimska sorta. Stablo je bujno i srednje rano počinje da cveta. Odlikuje se vrlo krupnim plodovima koji mogu imati težinu i do 250g. Meso ploda je belo, sočno. Pokožica je debela, poprskana tačkicama. Dobre osobine su otpornost koju pokazuje na kasne mrazeve, štetočine, bolesti i sušu.U skladištima se dobro održava , ne zahteva neke posebne uslove. Zri početkom oktobra.

Kruška Karamanka

Karamanka je stara sorta. Potiče iz Male Azije, mesto Karaman, po kome je i dobila ime. Drvo je srednje bujno i visoko. Cveta srednje rano. Plod je srednje krupan i asimetričnog oblika. Meso je žućkasto-belo, sočno, slatkasto nakiselo, a ponekad može biti i oporo. Pokožica je žuto zelena sa bledim rumenilom na osunčanoj strani. Dobro uspeva i u planinskim krajevima jer je otporna na mraz, ali ne tako dobro otporna i na sušu. Sazreva u drugoj polovini avgusta meseca.