Sadnice voća Trešnja

Trešnja je još jedna voćka koja je prava riznica minerala i vitamina. I pored toga što je tako lekovita kod nas se ne može pohvaliti ozbiljnijim zasadima. Dobro podnosi niske temperature i može se gajiti i na većoj nadmorskoj visini. Trešnje se uglavnom koriste za upotrebu u svežem stanju, a manje se koriste za džemove, likere, kompote. Trešnja je pravi predstavnik heliofita – biljka koja traži mnogo toplote i sunca. Što se zemljišta tiče trešnje vole blago kisela i neutralni tip zemljišta, rastresit, peskovito-ilovast. Preporuka je da se sadnja obavlja u toku jeseni.

Burlat

Sadnice voća trešnje Burlat su poreklom iz Francuske. Plod je srednje krupan, tamnocrvene boje, srcolikog oblika, dobre i redovne rodnosti, srednje čvrstog mesa. Dobri oprašivači su Van, Stela, Lionska rana. Srednje ranog cvetanja, dobro podnosi transport.
Vreme zrenja: Druga polovina maja.
Podloga: Magriva

Kordia

Sadnice voća trešnje Kordia su Češkog porekla. Dobre je rodnosti. Plod vrlo krupan, srcastog oblika, tamno crvene boje. Meso ploda je crvene boje, čvsto, hrskavo, sočno, slatkokiselog ukusa, prijatne arome, visokokvalitetno Relativno je osetljivo na pucanje.
Vreme zrenja: Polovina juna.
Podloga: Divlja trešnja

Lapins

Sadnice voća trešnje Lapins su Kanadskog porekla. Jedna je od najlepših sorti trešnje tamno crvene boje. Plod je krupan, okruglast, sjajno crven, meso je vrlo čvrsto. Samooplodna je sorta.
Vreme zrenja: Druga polovina juna.
Podloga: Divlja trešnja, Magriva

Sanberst

Sadnice voća trešnje Sanberst vaze za jednu od najkvalitetnije sorte na svetu. Cveta srednje kasno, dobre je rodnosti, plod je krupan, srcolik, sjajne crvenkaste boje, meso je manje čvrsto. Samooplodna je sorta. Zahteva redovno orezivanje.
Vreme zrenja: Prva polovina juna.
Podloga: Divlja trešnja, Magriva

Herc

Dobre je i redovne rodnosti. Plod je srednje krupan, tamnocrvene boje.
Vreme zrenja: Početak juna.
Podloga: Divlja trešnja

Karmen

Sadnice voća trešnje Karmen su nova mađarska sorta. Razvija stabla srednje bujnog rasta sa razgranatim krošnjama. Rodnost je postojana i dobra, plod je veliki do vrlo veliki, okruglastog oblika, crvene boje kožice i mesa, ugodne arome slatko-kiselkastog ukusa.
Vreme zrenja: Krajem maja, početkom juna.
Podloga: Divlja trešnja

Džordžija

Sadnice voća trešnje Džordžija su Italijanskog porekla. Stabla su srednje bujnog rasta sa širokim krošnjama. Vrlo je rodna. Plod je srednje veliki, okruglo-srcolikog oblika i intenzivno crvene boje kožice. Meso ploda je narandžaste boje i nešto tamnije uz košticu. Plodovi su malo osetljivi na pucanje posle kiše.
Vreme zrenja: Polovina juna.

Sumit

Sadnice voća trešnje Sumit imaju plod koji je krupan, srcastoj oblika, intenzivno crvene boje, sa sitnom košticom, veoma privlačnog izgleda i dobrog kvaliteta. Meso ploda je srednje čvrsto, sočno, slatko, aromatično, visokokvalitetno.
Vreme zrenja: Polovina juna.
Podloga: Divlja trešnja

Ferovija

Sadnice voća trešnje Ferovija daju plod kojji je krupan, srcastog oblika, intenzivno crvene do tamnocrvene boje. Plodovi dobro podnose transport. Meso ploda je čvrsto, slatko, aromatično i visokokvalitetno.
Vreme zrenja: Sredina jula.
Podloga: Divlja trešnja

Lionska Rana

Sadnice voća trešnje, sorte Lionska Rana su poreklom iz Francuske.
Vreme zrenja: Sredina maja.
Podloga: Divlja trešnja

PrimaVera

Sadnice voća trešnje, sorte PrimaVera su poreklom iz Italije
Vreme zrenja: Sredina maja.
Podloga: Divlja trešnja

Droganova Žuta

Sadnice voća trešnje, sorte Droganova Žuta su poreklom iz Nemačke.
Vreme zrenja: Početkom jula.
Podloga: Divlja trešnja

Hedelfingerova

Sadnice voća trešnje, sorte Hedelfingerova su poreklom iz Nemačke.
Vreme zrenja: Krajem juna.
Podloga: Divlja trešnja

Regina

Sadnice voća trešnje Regina su poreklom iz Nemačke. Plod je krupan, crvene boje, vrlo čvrstog mesa, otporan na pucanje. Podnosi zimske mrazeve i tolerantna je na hladne vremenske uslove.
Vreme zrenja: Sredina juna.
Podloga: Divlja trešnja, Magriva.