Sadnice voća Šljiva

Šljiva je svakako jedna od najpopularnijih voćnih sadnica u našem kraju. Plod je pravi izvor minerala i vitamina. Zasadi se podižu na zemljištu vodopropusnom, laganom, humusnom. Preporučuje se jesenja sadnja. Sadnice miruju tokom zime, dobro podnose zimske mrazeve. Opresivne letnje vrućine mogu umanjiti kvalitet plodova. Zemljište treba svake godine na odgovarajući način prihranjivati, krošnje orezivati, pa će i prinos biti zadovoljavajući. Šljiva se koristi kao sveža, kao suva, koristi se za pripremu džemova, čuvenog slatka, i naravno pečenje rakije-šljivovice.

Stenlej

Sadnice voća šljive Stenlej vode poreklo iz SAD. Delimično samooplodna do samooplodna. Plod je krupan, elipsastog oblika, tamno plave boje. Daje relativno krupne plodove i prorodi rano. Koštica je krupna i lako se odvaja od ploda.
reme zrenja: Kraj avgusta.
Podloga: Dženarika

Čačanska rodna

Sadnice voća šljive Čačanska rodna spadaju u novije vrste. Izrazito samooplodna, rano prorodi i rađa redovno i obilno. Plod je krupan, duguljast, aromatičnog mirisa i dobrog kvaliteta. Meso ploda je žućkaste boje, čvrsto, sočno i veoma slatko. Odlična je za sušenje.
Vreme zrenja: Kraj avgusta.
Podloga: Dženarika

Čačanska rana

Sadnice voća šljive Čačanska rana je još jedna novija sorta. Plod je krupan, jajastog oblika, a boja ljubičastoplava. Meso je žute boje, slatkokiselog ukusa i ima krupnu košticu. Relativno rano prorodi. Dobri oprašivači su Čačanska lepotica i Stenlej.
Vreme zrenja: Druga polovina jula.
Podloga: Dženarika

Čačanska lepotica

Sadnice voća šljive Čačanska lepotica su domaćeg porekla. Delimično je samooplodna do samooplodna. Plod je vrlo krupan, ovalnog oblika, tamnoplave boje. Meso je čvrsto, sočno i ugodnog ukusa. Redovno i obilno rađa, a prorodi u drugoj ili trećoj godini posle sadnje.
Vreme zrenja: Početak avgusta.
Podloga: Dženarika

Čačanska najbolja

Sadnice voća šljive Čačanska najbolja je takođe domaća sorta. Dobro rađa. Plod je srednje krupan do krupan, loptastog oblika. Meso ploda je žute boje i slatkokiselog ukusa, drži se koštice. Dobri oprašivači su Čačanska lepotica i Čačanska rodna.
Vreme zrenja: Polovina avgusta.
Podloga: Dženarik

Kalifornijska plava

Sadnice voća šljiva, sorte Kalifornijska plava su poreklom iz USA.
Vreme zrenja: Sazreva sredinom jula.
Podloga: Dženarika

Prezident

Sadnice voća šljiva, sorte Prezident su poreklom iz Engleske.
Vreme zrenja: Sazreva početkom septembra.
Podloga: Dženarika

Ruska džanarika

Sadnice voća šljiva, sorte Ruska džanarika su poreklom iz Rusije.
Vreme zrenja: Sazreva polovinom juna.
Podloga: Dženarika