Sadnice voća Kruška

U našoj zemlji skoro u svakom dvorištu se može videti makar po jedno stablo kruške, ali postoje i plantaže. Za veće zasade ovog voća potrebno je peskovito-ilovasto zemljište, neutralno ili slabo kiselo. Zemljište se mora dobro obraditi i nađubriti . Tokom letnjeg perioda sadnice kruške zahtevaju navodnjavanje, kako bi prinos bio dobar. Kruška cveta 20ak dana tokom aprila i maja.

Viljamovka

Sadnice voća kruška Viljamovka je poreklom iz Velike Britanije. Plod je krupan težine oko 200-250 grama. Kožica je svetlozelene do svetložute boje tj. dozrevanjem plod postaje žut a ponekad strana ploda koja je bila okrenuta suncu može biti i crvena. Slatkog je ukusa, muskatnog mirisa i kremaste strukture tako da se topi u ustima. Kožica je neravna i sjajna.
Vreme zrenja: Sredina avgusta.
Podloga: Dunja MA

Konferans

Sadnice voća kruške, sorte Konferans su poreklom iz Engleske.
Vreme zrenja: Krajem septembra.
Podloga: BA-29

Kleržo

Sadnice voća kruške, sorte Kleržo su poreklom iz Francuske.
Vreme zrenja: Krajem septembra.
Podloga: BA-29

Karmen

Sadnice voća kruške Karmen odlikuju se izuzetno atraktivnim, aromatičnim plodovima intenzivno crvene boje na 20-30% površine, prosečne mase 190-200 g sa mogućnošću čuvanja od preko 2 meseca. Stablo je izuzetno snažnog porasta, uspravnog habitusa i odlične produktivnosti. Ima afinitet za sve podloge. Laka za gajenje i veoma adaptibilna.
Vreme zrenja: Kraj avgusta.
Podloga: BA-29

Fetel

Sadnice voća kruške Fetelova potiču iz Francuske. Srednje je bujna.Umereno rađa. Plod je srednje krupan, izduženo-kriškast. Meso ploda je beličastožućkasto, sočno, slatkonakiselo.
Vreme zrenja: Kraj avgusta.
Podloga: Dunja MA

Butira

Sadnice voća kruške Butira potiču iz Italije.Cveta srednje rano.Srednje je bujna.Dobro je oprašuju: junska lepotica i viljamovka.Rano prorodi a zatim rađa dobro i redovno.Plod je krupan.Pokožica je glatka, nežna, zelenkastožuta a sa sunčane strane ružičasta.Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatkonakiselo, vrlo ukusno.
Vreme zrenja: Druga polovina jula.
Podloga: Divlja kruška

Kiferov Sejanac

Voćne sadnice kruške Kiferov Sejanac su poreklom iz SAD. Otporna na Erviniju
Vreme zrenja: Polovina oktobra.

Boskova Bočica

Sadnice voća kruške Boskova Bočica su poreklom iz Belgije. Plod je srednje krupan do krupan. Prekrivena je sivosmeđom, finom rđastom presvlakom. Dobrog je kvaliteta ploda i izražene arome.
Vreme zrenja: Polovina septembra.
Podloga: Dunja MA

Santa Marija

Voćne sadnice kruške Santa Marija su poreklom iz engleske. Plod je srednje krupan do krupan, kožica je zelenkastožuta sa izraženim crvenilom na sunčanoj strani. Meso je belo, sočno, slatkokiselkastog ukusa, s malo arome.
Vreme zrenja: Polovina avgusta.
Podloga: Posrednik, Sejanac divlje kruške

Kaluđerka

Voćne sadnice kruske Kaluđerka su francuskog porekla. Meso ploda je polutopivo, sa dosta kamenih ćelija. Ukus je neskladan. Aroma je slabo izražena. Skladišna sposobnost je dobra. I do dva meseca se može čuvati u običnomskladištu.
Vreme zrenja: Početak septembra.
Podloga: Dunja MA

Junska Lepotica

Sadnice voća kruske Junska Lepotica su poreklom iz Italije. Plod je srednje krupan, kožica je glatka, žutocrvenkasta. Meso ploda je žuckaste boje, slatko, sočno i vrlo aromatično. Daje redovne prinose.
Vreme zrenja: Početak jula.
Podloga: Dunja MA