Sadnice voća Jabuka

Za zasade jabuka treba birati osunčane terene, zaštićene od direktnog udara vetra, i terene sa blagim nagibom kako bi suvišna voda oticala. Pre sadnje obavezno izvršiti hemijsku analizu zemljišta. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na oprašivače i razmak izmedju sadnica. Najbolje je sadnju izvršiti u jesen .Bilo bi poželjno da jame budu dovoljno velike kako bi koren mogao pravilno da se razvija. Plod jabuke počinje da sazreva krajem leta i tokom jeseni. Najcenjenije su plodovi zimskih sorti. Rezidba se obavlja u stanju mirovanja , kasna jesen. Mrazevi mogu uticati na prinos voćke.Posebno su opasni pozni mrazevi koji mogu da oštete pupoljke, cvetove. Tako da je najbolja zaštita od mrazeva pravilan izbor sorte.

Ajdared

Sadnice voća jabuke Ajdared su poreklom iz SAD. Dobro oprašivanje se postiže sa sortama Ričared, Greni smit, Melroza, Čadel i Zlatni delišes. Plod je krupan, delomično spljošten, crveno obojen, dugo se čuva u skladištu.
Vreme zrenja: Kraj septembra.
Podloga: M-9, M-106

Jonagold

Sadnice voća jabuke Jonagold su poreklom iz SAD. Plod je krupan do vrlo krupan privlačnog izgleda. Plod je prugastocrvene boje. Meso ploda je vrlo sočno, aromatično, slatkonakiselo i veoma kvalitetno. U hladnjačama se može čuvati do kraja maja.
Vreme zrenja: Kraj septembra.
Podloga: M-9

Red Čif

Sadnice voća jabuke Red Čif su poreklom iz SAD. Zvonastog je oblika, slabije bujnosti, ali ima visoku rodnost. Nešto je slabije arome.
Vreme zrenja: Kraj septembra.
Podloga: M-9, M-106

Red Top

Sadnice voća jabuke Red Top su poreklom iz SAD i ima mnogo potomaka. Plod je crvene boje, hrskav i sočan.
Vreme zrenja: Kraj septembra.
Podloga: M-9

Fudži

Sadnice voća jabuke Fudži su japanskog porekla. Dobri oprašivači su Crveni i Zlatni delišes, Greni smit i Gala.Plod je zelenožućkast, na sunčanoj strani crvenkast, meso vrlo čvrsto, dobrog ukusa. Redovno je treba proređivati.
Vreme zrenja: Kraj oktobra.
Podloga: M-9

Gloster

Sadnice voća jabuke Gloster su poreklom iz Nemačke. Plod je srednje krupan do krupan, 50-95% tamnocrvene boje, slatkokiselkastog ukusa.
Vreme zrenja: Polovina oktobra.
Podloga: M-26, M-9

Red Jonaprince

Sadnice voća jabuke Red Jonaprince su nastale kao klon sorte Jonagolda i ima veliku perspektivu u našim zasadima. Karakteristika ovog klona su: bujnost, vreme cvetanja i druge osobine stabla su iste kao i kod jonagolda, ono sto je karakteristično je izvanredna obojenost. Plodovi su potpuno pokriveni ujednačenom crvenom bojom koja se razvija i do 10 dana ranije u odnosu na ostale klonove jonagolda. Važna karakteristika je i odsustvo voštane prevlake, čak i posle dužeg čuvanja. Analize su pokazale da je sadržaj antocijana u plodovima ovog klona veoma visok. Čvrstoća plodova je takođe veoma dobra – iznosi 8,5 kg/cm2 u optimalnom momentu berbe.
Vreme zrenja: Početak septembra.

Breburn

Sadnice voća jabuke Breburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorti jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka. Prva je moderna sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama. Stablo je slabo bujno. Plod je srednje krupan, hrskav, sočan i veoma prijatne arome. Samooplodna je sorta jabuke.
Vreme zrenja: Kraj septembra.
Podloga: M-9

Gala

Sadnice voća jabuke Gala dolaze sa Novog Zelanda. To je vrlo aromatična jabuka. Njeno belo meso je hrskavo i sočno, blagog, slatkog i posebno osvežavajućeg ukusa. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi ukus, čine je pravim izborom za decu. Idealna je za pite i kolače. Plodovi su mali do srednje veliki (150-180 g), okruglasto – konusnog oblika, glatke površine.
Vreme zrenja: Kraj jula.
Podloga: M-9, M-26

Jonagored

Vreme zrenja: Sadnice voća jabuka, sorte Jonagored sazreva krajem septembra.