Sadnice ruža

Ruže su nezaobilazne u svakoj bašti, i zbog svog šarma s razlogom nose titulu “Kraljice” bašte. Ruže nisu previse zahtevne biljke, potrebno im je mesto gde će imati dovoljno vazduha i svetlosti, nekoliko sati dnevno. Treba izbegavati previše vlažna mesta i senovita mesta kako bi izbegle napad štetočina i nekih bolesti. Sadnice bi trebalo držati potopljene u vodi jedan do dva sata pre nego se zasade. Najbolje vreme za sadnju ruža je naravno jesen.

Patuljaste sadnice ruže

Mini ili patuljaste ruže se odlikuju niskim rastom od 20 do 30 cm i sitnim cvetovima skupljenim u guste bukete. Pogodne su za sadnju na manjim površinama. Sade se i u saksijama i žardinjerama. U poslednje vreme mnogo se traže, jer su pogodne za ulepšavanje manjih vrtova. Gusto se sade, na razmaku od 20 do 30 cm.

Ruže puzavice

Puzavice su pogodne za formiranje cvetnih živih ograda, kao i za pojedinačnu sadnju na istaknutim mestima. Cvetaju tokom cele sezone, a sade se na razmaku od 1 do 2 m, u zavisnosti od bujnosti sorte.

Ruže čajevke

Ruže čajevke su poreklom sa Bliskog istoka. Nazvane su čajevke jer je miris latica podsećao na miris kineskog čaja. Ove ruže karakteriše krupan pojedinačni cvet, krupni i lepi listovi.Pogodne su za rezani cvet. Može se gajiti u vrtu kao žbun visine od jednog metra u proseku. Preko zime ih treba dobro zaštiti da ne bi izmrzle.

Ruže polijante

Polijante su nastale ukrštanjem čajevke i čajevke hibrida. Ovu novonastalu sortu odlikuje krupan i polupun cvet. Pogodna je za parkove, pored stazica,za formiranje žive ograde ali ne i za rezani cve. Cvetaju tokom cele godine, rastu od 40 do 90 cm u visnu. Sade se na rastojanju od 25-30cm.

Ruže stablašice

Stablašice nazivaju još i princezama medju ružama zbog njihovog atraktivnog izgleda. Pogodne su za sadnju u vrtovima, ali i u urbanim prostorima, saksijama, terasama. Osnovna podela ruža stablašica je na padajuće i uspravne forme. Visina stabla može biti od 40, 60, 90 do 140 cm. Visoke stablašice su obično padajuće forme. Posebno su atraktivne dvobojne stablašice, žuto-crvena, belo-crvena… Prilikom sadnje ružu treba staviti uz štap. Pre zime ih treba obavezno orezati kako ih sneg ne bi polomio. Mogu se saditi u špaliru ili pojedinačno, ali bez obzira kako su posadjene svakoga fasciniraju svojom lepotom kada se pravilno održavaju.