Lozni kalem – Vinske sorte

Vinske sorte grožđa se uglavnom gaje u krajevima koji imaju sve predispozicije za dobijanje kvalitetnih vina. Počev od odgovarajućeg tipa zemljišta za podizanje zasada, preko klimatskih uslova koji utiču na kvalitet zrna ploda grožđa.
Ove sorte zahtevaju dosta sunca, da bi plodovi imali što veći procenat šećera.

Game Bojadiser

Lozni kalem vinske sorte Game Bojadiser je pogodan za kupaže sa drugim sortama.Grozd je srednje krupan, valjkast, sabijen. Težina grozda je od 90-120 grama. Bobice su srednje krupne, jajolike, tamnoplave. Sadrži 18-22% šećera. Sok je tamno crven. Vino Game-a je intenzivno crvene boje, bez posebnog mirisa i ukusa i vrlo pogodno za popravak boje drugih crnih vina.
Vreme zrenja: Početak oktobra.

Šardone

Lozni kalem vinske sorte Šardone je francuskog porekla, iz područja ChampagneGrozd: srednji, širokokoničan, dosta zbijen, vrlo retko rastresit. Bobica srednja, žutozlatne boje. Kožica srednje čvrsta, meso sočno, slatko, odličnog ukusa sa istaknutom aromom sorte.Uspeva na raznim tipovima tla i raznim klimatskim uslovima ali mu ne odgovara prevelika vlažnost.Rodnost je srednja i redovna na svim uzgojnim oblicima.Boja vina varira između bledožute do svijetlo limunžute i žute boje, izražena voćna aroma.
Vreme zrenja: Kraj septembra

Bela Tamjanika

Bela tamjanika ima sitne okrugle bobice, s pokožicom žutobele boje.Grozd srednje veličine. Šira sadrži od 22-25% šećera. U fazi suvarka količina šećera se kreće i do 35%.Od grožđa se pravi desertno, veoma jako, muskatno vino. Grožđe sazreva u trćoj epohi.
Vreme zrenja: Kraj septembra.

Crna Tamjanika

Lozni kalem vinske sorte Crna Tamjanika je stаrа pitomа vrstа vinove loze (grožđа). Imа posebаn ukus i miris (osećа se nа nekoliko metаrа kаdа je zrelo), odаkle i nаziv. Potpun ukus i miris se mogu osetiti tek kаd plod u potpunosti uzri i kаd dostigne punu slаst, а to je negde sredinom oktobrа.Plod je tаmno-ljubičаste boje, zrnа su skoro prаvilne lopte, veličine 10-15mm.Od ovog grožđа se prаvi istoimeno vino. Od plodа tаmjаnike uglаvnom se nа tržištu mogu nаći belа vinа, аli mаlo je poznаto dа postoji i crnа tаmjаnikа.Vreme zrenja: Kraj septembra.

Vranac

Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Vranac je domaćeg porekla, rasprostranjena posebno u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.U našim uslovima sazreva krajem septembra i veoma je prinosna sorta.Sazrelo grožđe nakuplja i do 24% šećera i daje intenzivno obojeno, pitko, harmonično vino sa posebnim svojstvima. Mlada vina imaju svetlu purpurnu boju i miris na džem od voća. Starenjem, boja mu se razvija u intenzivnu tamnu , a na mirisu se javljaju arome koje podsećaju na cimet, čokoladu i sladić.
Vreme zrenja: Kraj septembra.

Merlo

Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Merlo je poreklom iz Francuske. Gaji se u celom svetu.Ima manje tanina nego cabernet souvignon, takođe je pogodan za odležavanje i kupažiranje.Grozd je srednje krupan, valjkast, bobice su srednje krupne, okrugle, plave boje, s jakim maškom.Grozd sadrži do 24% šećera a vina su lepo obojena, harmonična, veoma osvežavajuća i imaju ukus i miris na bobičasto voće, trešnje, šljive.Vino merlota je tamnocrveno.
Vreme zrenja: Kraj septembra.

Frankovka

Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Frankovka Nemačkog je porekla.Grozd je srednje do vrlo veliki, piramidalan, vrh grozda zaokrenut u stranu. Bobica srednje velika, okrugla. Kožica je dosta debela i čvrsta, tamnomodre boje. Meso je sočno, sok je neutralnog ukusa, s manjim sadržajem šećera, izražene kiseline.Prikladna je za uzgajanje u različitim uslovima tla.Rodnost je velika i redovita.Vino je izvrsnog kvaliteta, slamnato-žute boje sa zelenkastim odsjajem, suvo, aromatično i mirisno sveže.
Vreme zrenja: Kraj septembra.

Sovinjon Blan

Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Sovinjon Blan Francuskog je porekla.Grozd je srednji ili mali, slabo konusan ili cilindričan, često s jednim krilom, zbijen. Bobica je srednje velika, okrugla, žutozelene boje. Pokožica je srednje čvrsta; meso dosta čvrsto, slatko, aromatično.Sorta je prikladna za različita tla, ako nisu previše plodna i vlažna, traži dosta suhu i toplu klimu.Rodnost nije velika, ali je redovna.Za sauvignon se često kaže da miriše na travu ili tropsko voće.
Vreme zrenja: Kraj septembra.

Kaberne Sovinjon

Lozni kalem vinske (vinova loza) sorte Kaberne Sovinjon Francuskog je porekla. Sorta je dosta homogena, a razlike se odnose na oblik grozda i svojstva vina.Grozd je srednji ili malen, često s jednim izraženim krilom, srednje zbijen; bobica srednja, okrugla. Pokožica modroljubičaste boje, čvrsta. Meso malo čvršće sa slabim izraženim okusom na zeleno.Prikladan je za područja umjerene klime.Rodnost je srednja i redovna.Cabernet Sauvignon daje vino tamne crvene boje. Cabernet sauvignon ima divan i jako izraženi sortni miris koji može podsećati i na crnu ribizlu.
Vreme zrenja: Kraj septembra.

Slankamenka

Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Slankamenka je poznata domaća sorta.Najčešće se koristi za kupažu i u svežem stanju.Ima visoku rodnost.
Vreme zrenja: Kraj septembra.